Kezdőlap

Projektmenedzsment

Programok

Galéria

Fórum

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584

Egészségre nevelő és szemléletformáló
életmódprogramok

A munka egyrészt előnyös az egészség szempontjából: jövedelmet hoz, növeli az önértékelést, társas kapcsolatok kiépítésére teremt lehetőséget. Másrészt bizonyított, hogy egyes foglalkozások együtt járnak egészségkárosító szokások felvételével, illetve az egészségre negatívan hatnak a kedvezőtlen munkahelyi körülmények, a munkahelyi balesetek, illetve a túlzott igénybevétel (fizikai, ill. mentális).
A fenti megállapításokból következik, hogy munkára emberi természetünkből és társadalmunk jellegéből adódóan szükségünk van, azonban az esetleges káros következményeket is figyelembe kell vennünk.
A TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584-es pályázaton belül a Dömötöri Cukrászda az egészségre gyakorolt negatív hatások elkerülését igyekszik elősegíteni alkalmazottjai körében, miközben minél több lehetőséget biztosít a pozitívumok megerősítésére. Ezen cél megvalósítására születnek a különböző programok: az egészséges táplálkozást támogatótól a stresszkezelő, lelki egészség megőrzésére irányuló programokig; a szabadidős biciklitúrák megszervezésétől a drog és a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire felhívó eseményekig még sok más, az egészséges életmódra ösztönző lehetőségek.

Ismertető letöltése:

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik számos káros tényezőnek és negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Egy rossz szokás, amely ellen akár önerőből is tenni lehet, azonban léteznek bizonyítottan hatásos módszerek (nikotinpótlás, vareniclin, viselkedésterápia) és egyéb, hatásosságukról bizonyítékkal nem rendelkező lehetőségek is (akupunktúra, biorezonancia stb.).

Ismertető letöltése:

A drog káros hatásai az emberi szervezetre

A kábítószerek mind kémiai mérgek, súlyosan károsítják az emberi szervezetet. A könnyű és a kemény drogok is addiktívak, mind fizikai, mind lelki értelemben.

Ismertető letöltése:

Dohányzás elleni, konfliktuskezelő, személyiségfejlesztő, alkoholizmus veszélyei, táplálkozás

A cigaretta napjaink legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szere. Bár a dohányosok többsége szeretne leszokni, igen keveseknek sikerül ez egyedül, ezért érdemes a Viselkedésterápiát választani.
Az alkoholizmus olyan függőség, mely egyénenként eltérő mennyiséget és rendszerességet jelent, viszont, ha már kialakult fizikailag és lelkileg is tönkreteszi a szenvedélybeteget.
Az egészséges táplálkozás nem egészséges ételek fogyasztását jelenti, hanem az, hogy az egyenként egészséges ételeket együtt, megfelelő arányban fogyasztjuk.

Ismertető letöltése:

Egészségügyi állapotfelmérés

Az egészségi állapot felmérése elengedhetetlen, ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

Ismertető letöltése:

Egészséges életmód

Fejlett, ám rohanó világunk mindennapjaiban egyre inkább háttérbe szorul az egészséges életmód fontossága, amelynek következménye a folyamatos egészségromlás. Azonban tudatos választások és döntések eredménye, hogy hogyan táplálkozunk, mennyit mozgunk, és minden más, ami az egészséges életvitelhez szükséges.

Ismertető letöltése:

Egészséges táplálkozás, vitaminok szerepe az egészség megőrzésében

Étkezési szokásaink átalakításában segít a táplálkozási piramis. Megmutatja, hogy milyen arányban van szűkségünk az egyes tápanyagokra. Ezzel együtt kell gondoskodni arról, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson.
Az elhízás komoly kockázati tényező számos betegség kialakulásában, ezért is fontos a megfelelő táplálkozás.

Ismertető letöltése:

Kirándulás a Lővérekben, Brennbergben

Ismertető letöltése:

Mentálhigiénés előadás, személyiségfejlesztés, a szaunázás jótékony hatásai

A mentálhigiéné minden olyan tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása, amely a személyiséget akarja megvédeni, fejleszteni, amellett, hogy a társlélektan és szociológia fontosságát is hangsúlyozza.

Ismertető letöltése:

Biciklitúra

Soproni-hegyvidék, Brennberg-Fehérúti tó, Fertő-tó

Ismertető letöltése:

Stresszoldás a munkahelyen

A stressz életünk elkerülhetetlen velejárója, amely több módszerrel is kezelhető.

Ismertető letöltése:

Szórólap